Oftalmoscopen

Oftalmoscopen

De oftalmoscoop is een van de medische instrumenten die op een dagelijkse basis veelvuldig gebruikt worden. Op het moment dat een medisch expert een onderzoek uitvoert, komt hier dan ook in veel gevallen een oftalmoscoop bij kijken. Maar wat is dit dan precies? En wat zijn de voordelen van dit medische instrument?

Wat is een oftalmoscoop?

Een oftalmoscoop is een medisch instrument dat je gebruikt om de binnenkant van het oog te onderzoeken. Het is dan ook om die reden dat we hier vaak naar verwijzen als een ‘oogspiegel’. Dankzij dit hulpmiddel is het mogelijk om tot in detail het netvlies van het oog te inspecteren. Aan de hand hiervan zijn eventuele afwijkingen dan te achterhalen.
De klassieke versie van de oftalmoscoop is een holle spiegel met precies in het midden een gat. Het licht komt dan door de spiegel heen in het oog terecht, terwijl een arts door het gat heen kijkt. Achter de spiegel zitten normaal gesproken een aantal lenzen.

De meer moderne varianten van de oftalmoscoop komen met ingebouwde verlichting. In combinatie met het tijdelijk verlammen van de iris met oogdruppels verhindert een arts dat de pupil sluit door het licht van de oftalmoscoop.
Waarom zijn goede oftalmoscopen belangrijk?
Dat veel medisch professionals een oftalmoscoop gebruiken, is natuurlijk geen toeval. Het verleden heeft inmiddels uitgebreid uitgewezen dat dit instrument van toegevoegde waarde is. Dit heeft alles te maken met de volgende punten:
• Levert gedetailleerd beeld oog op: In de eerste plaats levert een oftalmoscoop een gedetailleerd beeld van het oog op. Zeker wanneer we het hier hebben over de ‘directe’ oftalmoscopen. Dit zijn de instrumenten waarbij je een heel klein oppervlak van het oog enorm uitvergroot bekijkt. Zelfs de kleinste afwijkingen zijn hierdoor in één keer zichtbaar.

• Relatief grote onderzoeksafstand mogelijk: Het extreem gedetailleerde beeld met een directe oftalmoscoop is niet de enige mogelijkheid die een medisch professional heeft. Middels de ‘indirecte’ oftalmoscoop is het namelijk ook mogelijk om juist voor een wat breder beeld te kiezen. Er is dan sprake van een wat grotere onderzoeksafstand. Zelfs mensen die het niet prettig vinden wanneer je hun oog aanraakt of dicht in de buurt komt, hebben hier geen moeite mee.

• Snelle diagnose mogelijk: Tot slot maakt het gebruik van een oftalmoscoop een snelle diagnose mogelijk. Een onderzoek met dit medisch instrument is namelijk altijd niet-intrusief. Het is puur met het blote oog van de arts te achterhalen wat er precies met het oog aan de hand is. In veel gevallen levert dit binnen de kortste keren een duidelijke diagnose op. Zo weet je heel snel waar je precies aan toe bent. En wat de eventuele, relevante vervolgstappen dan gaan zijn.
Zo is er dus alle reden om voor een kwalitatief hoogstaande oftalmoscoop te kiezen. Problemen met het oog zijn binnen de kortste keren blootgelegd. Een cruciaal punt om snel vorm te geven aan een effectieve behandeling.

FAQ: Oftalmoscopen
Ondanks de bovenstaande informatie merken we toch dat er vaak nog sprake is van enige onduidelijkheid. Zo zitten veel mensen nog met bepaalde vragen omtrent dit medisch instrument. Om deze onduidelijkheid in één keer weg te nemen, beantwoorden we bij deze een aantal van de meest gestelde vragen over oftalmoscopen.

Het gaat dan om:
Welke aandoeningen kun je opsporen met een oftalmoscoop?
Zoals we al eerder bespraken, levert een oftalmoscoop in potentie veel informatie op. Het is dan ook mogelijk om hier een groot aantal (oog)aandoeningen mee op te sporen. Zo hebben we het dan bijvoorbeeld over:

• Beschadiging (bijv. kras)
• Cytomegalovirus retinitis (infectie van de retina)
• Hypertensie (hoge bloeddruk)
• Schade aan de oogzenuw
• Diabetes (op te sporen middels een netvliesaandoening)
• Hersenoedeem
• Glaucoom

Om deze aandoeningen te achterhalen, kiest een medisch expert voor een oftalmoscopie; een oogonderzoek.
Waarop letten bij oftalmoscoop kopen?

Ben je van plan een oftalmoscoop te kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met enkele eigenschappen van het product. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een ‘directe’, een ‘indirecte’ of een oftalmoscoop die beide opties heeft nodig hebt. Daarnaast is het wel zo prettig wanneer de oftalmoscoop verstelbaar is. Dat wil zeggen; wanneer je de uitvergroting van het oog kunt aanpassen. Tot slot is het belangrijk om te letten op het materiaal waar de oftalmoscoop van gemaakt is. Hoe beter het materiaal, hoe langer de levensduur.
Worden oftalmoscopen gebruikt door professionals?

Oftalmoscopen worden absoluut gebruikt door professionals. Medische experts zien als geen ander de waarde van dit instrument in. Zoals we eerder al bespraken, spoor je er in potentie een groot aantal (oog)aandoeningen mee op. Het is daarom dat ook opticiens zweren bij het gebruik van de oftalmoscoop. Door te kiezen voor de aankoop van dit instrument, weet je in ieder geval zeker dat je een goede keuze maakt. Het is voor jou voortaan vrij makkelijk om erachter te komen of er iets mis is met een te onderzoeken oog.

Deze tekst behoort tot eigendom van Medicalwerff